Hvilket CMS er det bedste?

Hvilket CMS er det bedste?

De bedste hjemmesider i dag er styret at Content Management Systems (CMS) der er nemme at bruge, som gør dig i stand til at lave ændringer på din hjemmeside, uden at du behøver at skrive en eneste linje kode.

Hvis du vil have en ny og kraftig hjemmeside online, men ikke kan vente eller ikke har råd til at smide de 10-15.000 kr. den slags nemt kan koste, så behøver du ikke lede længere. For med disse tre CMS har du med garanti fundet noget, der kan bruges.

WordPress, Joomla og Drupal tilbyder alle tonsvis af fede funktioner, masser af muligheder for personlige tilpasninger, brugervenlighed og stærk sikkerhed.

Som om det ikke var nok, så er de alle gratis. Men hvordan vælger man så den rigtige til sine behov, for de er alle gode og har meget at byde på.

Der er dog en god chance for at én af de tre kan tilbyde det, som du lige nøjagtigt står og mangler. Hvad enten du bare skal have en enkel hjemmeside i luften, eller om du skal have konfigureret og startet et fuldt funktionsdygtigt socialt netværk.

Lad os prøve at sammenligne de tre, så vi kan finde det, der er passende til dig og dine behov.

 

Det hurtige overblik:

 • WordPress – Det bedste valg for begyndere, på grund af dets brugervenlighed. Det fungerer især godt til små og medium størrelse websites, blogs og mindre webshops.
 • Joomla – Fantastisk til e-handel eller sociale netværk, men det kræver, at man har en basal viden og nogle tekniske færdigheder.
 • Drupal – Langt det mest tekniske og krævende CMS af de tre, men også det mest potente og kraftfulde. Det kræver dog en forståelse for HTML, CSS og PHP, som vil skræmme mange væk.

Hvad er så det rigtige CMS for dig? Læs med herunder, hvor vi går i dybden, og finder det rigtige til dig og dine behov.

 

WordPress

WordPress er uden sammenligning det mest populære Content management System i verden.

Til trods for dets ydmyge begyndelse som en blogging platform, har WordPress taget verden med storm og i skrivende stund er over 60 millioner hjemmesider styret af WordPress.

Hvis det ikke var imponerende nok i sig selv, så er over 40% af alle CMS-drevne hjemmesider på nettet i dag WordPress sider, hvilket betyder, at WordPress sidder godt og tungt på tronen som kongen over alle CMS.

Men hvorfor er det så populært? Her er nogle af grundende.

 • Det er nemt at installere – Mange webhoteller (Som f.eks. UnoEuro) tilbyder nem og gnidningsløs 1-kliks installation af WordPress. Det betyder at du kan få en helt ny hjemmeside op at køre på under fem minutter. Det betyder i realiteten, at du kan lave en ny hjemmeside, hurtigere end du kan lave dig en kop kaffe eller taget et bad. Det er da tankevækkende.
 • Nem at tilpasse – WordPress har langt flere plugins, temaer og lignende tilpasningsmuligheder end noget andet CMS. Fordi det er så populært og udbredt, er flere tredjeparts designere og udviklere begyndt at lave gratis (eller i det mindste billige) værktøjer, der kan hjælpe dig med at starte en ny blog/hjemmeside, der ligner en dyr side til 12.000 kr. (Selvom det måske kun har kostet dig ganske få kroner). 
 • Gratis at benytte – WordPress er absolut, ingen bindingsaftaler eller andet snyd, gratis at bruge. Som skrevet før, så findes der tusinder af gratis plugins og temaer, som kan gøre, at du aldrig mangler de værktøjer, som du skal bruge. Dette er godt nyt for begyndere, der gerne vil holde omkostningerne nede, når de skal lave deres første hjemmeside. Det kan ellers blive en dyr fornøjelse.
 • Support fra fællesskabet – Skulle det ske at du sidder fast, har due et problem, der bare driller eller har du bare spørgsmål angående din nye WordPress side, så kan du nemt komme i kontakt med millioner af brugere. Der er et gigantisk netværk af WordPress brugere, der benytter forummer, så de kan hjælpe og tilbyde support til nybegyndere. Det officielle support forum er fyldt med flinke brugere, så du kan have et fornuftigt svar indenfor ganske kort tid. Smart ikke?

Men WordPress er naturligvis ikke perfekt og har da også sine fejl.

Af disse bør især nævnes at WordPress er så nemt og brugervenligt, fordi det simpelthen låser for mange muligheder for de fleste brugere. Det skal forstås sådan, at de fleste nybegyndere ikke har mulighed for at lave radikale visuelle ændringer (hvilket ofte er for deres eget bedste). Så du kan altså ikke lave tonsvis at ændringer i hjemmesidens struktur, uden at allierer dig med en designer eller en webudvikler.

Men for en komplet nybegynder er og bliver WordPress nok den mest passende og tilgængelige platform til at bygge en hjemmeside med.

 

Drupal

Drupal er et det mest populære CMS på markedet i dag, og benyttes på millioner at hjemmesider, store som små, verden over.

Det er blandt de mest kraftfulde open source platforme til rådighed, så derfor er indlæringskurven også noget stejlere end ved de fleste andre gratis CMS. Men lærer man først at bruge det ordentligt, kan man få meget ud af Drupal.

Hvad er det så der gør Drupal så godt?

 • Teknisk avanceret – Drupal er det mest teknisk avancerede af de tre CMS vi nævner her. For teknisk kyndige brugere, der godt kan lide at ”få hænderne beskidte” er Drupal det helt rigtige valg, da det giver mange spændende muligheder for tilpasning.
 • Forbedret ydelse – En af de ting man typisk vil opleve med en Drupal side, er at den loader hurtigere og generelt har hurtigere responstider end hjemmesider, der er lavet i Joomla eller WordPress. En af grundene til dette er at Drupal er mindre ressourcekrævende, så man kan nøjes med en billigere server eller webhotel. (Man skal dog være opmærksom på, at for mange plugins kan sætte en kraftig dæmper på ydelsen, som med alle Content Management Systemer.)
 • Tilpasningsmulighederne – Drupal er nem at tilpasse, med et bredt udvalg af tilgængelige plugins, temaer og lignende tilpasselige værktøjer at vælge imellem. Du kan også tilpasse root filerne direkte, hvilket er perfekt til de udviklere, der gerne vil lave mere signifikante ændringer på deres hjemmeside. Det er med til at gøre Drupal til et utroligt potent værktøj i de rette hænder.
 • Drupal er gratis – Du kan downloade Drupal softwaren ganske gratis, og derefter installere den på din egen hosting server.

Drupal er uden sammenligning det mest kraftfulde CMS, men med alle de kræfter og muligheder, kommer da naturligvis også en række besværligheder og udfordringer for hjemmeside ejeren.

Enhver der ønsker at give sig i kast med Drupal, bør som absolut minimum have en grundlæggende vide om HTML, PHP og andre basale programmeringssprog. Du behøver ingenlunde være en ekspert på området, men skulle der opstå problemer, og du skal i gang med en omfattende fejlfinding, vil det være en kæmpe fordel for dig at have noget viden, der kan hjælpe dig godt på vej.

Hvis din hjemmeside begynder at vokse og udvikler sig udover det simple begynderstadie, så bør du (medmindre du selv har den fornødne ekspertise) allierer dig med en, som har den tekniske viden, der skal til for at sikre at siden kører gnidningsløst. Ellers vil du snart opleve, at alle fordelene ved Drupal ryger direkte i vasken.

Det kan være et problem at finde nogen, der har den fornødne viden om Drupal (og ikke så lidt dyrere). Hvor det er nemt og hurtigt at finde en WordPress ”ekspert”, er der langt mellem snapsene, når man leder efter kompetente Drupal folk. Især hvis ens budget er begrænset.

Hvor du med WordPress har adgang til deres eget webhotel, skal du med Drupal eje et domæne og have et webhotel, for at kunne benytte CMS’en. Det kan du f.eks. finde ganske billigt hos UnoEuro.

 

Joomla

Joomla kan nærmest ses som en form for kompromis mellem WordPress og Drupal.

Det er kraftfuldt nok til at kunne køre des fleste websites uden nogen problemer, og det kræver ikke den samme tekniske kunnen som Drupal.

Som det mest benyttede CMS næst efter WordPress, har Joomla også adgang til en bred vifte af plugins og temaer (sådan ca. 6000 af dem i skrivende stund), hvilket gør at det ikke står tilbage for hverken WordPress eller Drupal. Så den personlige tilpasning af din hjemmeside i Joomla burde ikke være noget problem.

Her er et par grunde til, hvorfor Joomla måske kunne være den løsning, du behøver.

 • Sociale netværk – Ingen af de tre systemer er så velegnet til, at administrere sociale netværk som Joomla. Sociale netværk er et utroligt potent værktøj for mange hjemmesider, og med Joomla kan du let og elegant få et op at køre, uden de store problemer.
 • E-handel og webshops – Men Joomla er et utroligt nemt at konfigurere en webshop, så man kan får styr på sin handelsdel hurtigt og smertefrit. Du kan også benytte WordPress eller Drupal til at lave webshops med, men det har en tendens til at kræve mere arbejde og speciel tilpasning. Det får du simpelthen foræret med Joomla.
 • Ikke for teknisk krævende – Joomla har fundet den perfekte mellemting mellem brugervenlighed, som man finder det hos WordPress, og rå muskelkraft, som man finder hos Drupal. Den gode nyhed er, at man burde være i stand til at lave en glimrende Joomla side, uden at have al den tekniske viden, som det kræves at have en Drupal side. Man kan komme langt uden nogen teknisk support, med en Joomla side, hvilket ikke kan siges om Drupal.
 • Supportportal – Ligesom WordPress tilbyder Joomla en glimrende hjælpeportal, hvor man kan stille spørgsmål og få teknisk support. Den er ingenlunde så hurtigt eller omfattende som WordPress brugerstyrede supportsider, men det er bestemt en forbedring i forhold til Drupals tekniske supportmuligheder. For slet ikke at tale om at det er meget billigere. 
 • Joomla er gratis – Ligesom WordPress og Drupal, er Joomla en gratis CMS, som man kan benyttet på sin web-server. Uheldigvis kan man som hos WordPress, ikke få hostet sin side direkte hos Joomla. Det kræver at man har et webhotel og domæne på forhånd.

En af de ting som Joomla brugere elsker er, at deres sider kan gøre eller være næsten alt, uden at gå på kompromis med brugervenligheden. Joomla kombinerer kraft og fleksibilitet, som man finder hos Drupal, og den intuitive brugervenlighed som man finder hos WordPress. Derfor har Joomla sat sig tungt på pladsen imellem Drupal og WordPress, hvilket gør det til en perfekt mellemting på et marked, der ellers er proppet med muligheder.

 

Træf dit valg

Alle vi påstå at deres content management system er det bedste. Alle tre er fantastiske valgt i de flest tilfælde. Men din personlige situation vil mere end noget andet være afgørende for hvilket CMS, der er det helt perfekte valg til dig.

Vil du hurtigt i gang med en simpel forretningsside eller en blog? Så led ikke længere, for WordPress er svaret du søger.

Hvis du har forventninger om, at din side en dag skal vokse eksplosivt, og få brug for ekstensive features og uendelig tilpasning, så er Drupal det rigtigt valg til dig.

Føler du dig spillet mellem de to, eller har du brug for at lave dit eget sociale netværk eller en webshop, så er Joomla nok det du søger.

Alle tre platforme er gratis. De tilbyder alle brugbare tredjeparts værktøjer, der kan hjælpe med at gøre din side unik. Du kan finde god support og gode råd til dem alle, selvom du skal være opmærksom på, at det kan kost hvis du vælger Drupal.

 

Anbefaling herfra

Her vil vi nok anbefale, at du som begynder starter ud med WordPress. Der er så nemt at benytte, og der er et hav at plugins til rådighed.

Der kræves absolut ingen teknisk baggrund eller færdigheder udover en smule engelskkundskaber, og selv det er efterhånden noget man kan undvære.

Det gode supportforum, kombineret med det nemme interface, gør WordPress til det bedste sted for begyndere. Hvem ved, måske forlader du det aldrig igen. Mange professionelle webudviklere sværger stadig til WordPress, og det er bestemt ikke uden grund.

Skriv en kommentar