VPS eller webhotel?

Når man skal lave en ny hjemmeside, skal man gøre sig en del overvejelser, så man er sikker på, at alt bliver gjort på den bedst mulige måde. Det gælde både når det kommer til valg af hosting, navngivning af hjemmesiden og hvordan den generelt skal opsættes.

Man skal naturligvis sætte sig ned og skabe sig et overblik over hvad ens behov er. Skal man bare have en blog med dagligdags ting og personlige interesser. En side hvor man ikke forventer den vildeste trafik og hvor det meste kan ordnes uden de store krav til udbyderen. Er det tilfældet, så kan man næsten helt sikkert nøjes med et ganske almindeligt webhotel, måske endda et af den billigere slags. Med 5GB plads, en gratis webmail og lidt andre ting. Disse er oftest enormt nemme at sætte op, da de typisk benytter WordPress, der kan have en hjemmeside oppe at køre på ganske få minutter.

Er kravene derimod en del højere, og man forventer en del trafik, så bør man nok overvejer et alternativ. Det kan være, at man allerede har en store kundebase, men først nu skal have sin webshop. Man forventer mange tusinde besøgende hver dag, og har brug for en meget kraftig og stabil løsning. I så tilfælde vil det almene webhotel næppe opfylde de krav der stilles. Her kan det anbefales at man benytter en dedikeret VPS.

Hvad er VPS?

VPS står for Virtual Private Server og betyder i al sin enkelthed at du får din egen andel af en fysisk server, hvilket giver dig langt mere kontrol, samt højere ydelse. Som bruger har du mulighed for at opsætte serveren som det passer dig, med det operativsystem, der passer til dig og dine behov. Det er niveauet over almindelige webhoteller og henvender sig typisk til de mere avancerede brugere. Det kræver en del mere arbejde og ekspertise at sætte sig ind i. Men kan du først finde ud af det, er en VPS en meget kraftig og effektiv løsning, der med garanti vil gøre dig tilfreds.

 

Er VPS bedre end et webhotel?

Både ja og nej. Det afhænger fuldstændig af ens behov. Man kan sammenligne de to ting ganske hurtigt.

Med VPS får du som sagt mulighed for at vælge dit helt eget operativsystem, så du kan benytte LINUX eller Windows eller noget helt tredje. Dette giver dig mulighed for at skræddersy alt og tilpasse det de behov du har. Naturligvis er det dit eget ansvar at administrere sikkerheden i dit personlige operativsystem, da man ikke kan forvente, at udbyderen skal holde styr på alle de forskellige systemer, som folk vil benytte.

Med dedikeret RAM og CPU får du langt højere ydelse, så du kan forvente den hurtigste responstid fra din side. Du får en dedikeret IP-adresse, mulighed for SSL certifikat og muligheden for selv at genstarte din server når dette er påkrævet.

Så hvis man har høje krav og behov for noget ekstra, så er VPS overlegent i forhold til webhotel. Men det kræver som sagt at man har evnerne, for det er bestemt ikke noget man opsætter på et par minutter, som med en WordPress side.

 

Men webhotellet har også sine fordele

Man bør dog ikke undervurdere et almindeligt webhotel. Det er en testet og elsket løsning for de fleste almindelige brugere, og man kan faktisk få ganske god ydelse, selvom man har mange besøgende hver måned.

Der kræves ikke nogen teknisk viden for at komme godt i gang med hjemmesider. Man kan blot benytte WordPress til at opsætte siden. Det kræver knap nok engelskkundskaber længere. Det kan ordnes med ganske få klik, og før man ved af det, er ens hjemmeside i luften. Se hvordan du kommer godt i gang med et webhotel her.

Med sit webhotel får man webmail, statistik og SQL. Udbyderen tager sig af alt det praktiske som opsætning og vedligehold af serveren, så du skal blot bekymre dig om at gøre din side god. Der er heller ikke nogen grund til bekymring, da webhotellet tager sig af sikkerheden og backups. Det skal dog lige siges at det altid er en god ide at tage sine egne backups. For en sikkerheds skyld.

 

Så hvad er det bedste?

Ingen af dem kan siges at være den bedste. Selvom VPS måske er teknisk og ydelsesmæssigt overlegen, så vinder webhotellet mange points på sin ekstreme brugervenlighed og nemme tilgang til hjemmesider.

Det har aldrig været nemmere eller billigere at lave en hjemmeside, så der er ikke nogen undskyldninger for ikke at prøve det. Hvis man har bare den mindste interesse og en god ide, skal man endelig tage springet og få købt sig et domæne. Det kan være starten på noget stort og spændende.

Skriv en kommentar